July 08, 2007

Err…no title?

After watching Cheaper by the dozen, I suddenly realised the biggest sacrifice my parents ever made…

...letting us go…whenever we wanted to go…letting us do…whatever we wanted to do…

They would have been the controlling type of parents, kept us all by their sides all the time..together…would have said no to the boarding school…to studying overseas…watching us grow right in front of their eyes instead…

..but no…

..they knew that each and everyone of us has our own dreams, ambitions…

..They let us go…well..apart from Kakak..I knew that she had to turn down the offer to stay back in the UK after finishing her studies because Mama did not let her…that’s probably the price that she had to pay for being the eldest in the family…but nobody will ever forget how she sacrificed to support all of us…

..when I think back, we did not spend much time together…Kakak, Lop and me for instance….we went away as early as 13…after boarding school there’s A-Levels, matrics, unis….

me….now I’m 28….between 13 and 28, I think that I only spent around 2-3 years with my family in total…

My heart says that I should be at home right now…

...but…

....it’s not that easy….my life is too entangled right now…


Aiseyman!!

Biler Nadal nak menang nih???


A moment with..

What I am trying to do now is to remember a moment when I was with…

Mama
One late night, it was my last day before my flight back to the UK, I was busy doing a pudding for everyone (learned it from Cikgu Rohidah many days earlier), it was only me and Mama in the kitchen…I was busy talking to her…she was suddently quiet…and suddenly cried….I guess that the pain of being apart for me again was too unbearable to her…

Papa
It was my first time in the UK, it had been about a month since I left home, I was in Arthur Vick hall, it was the first time I called home…I heard Papa’s voice…and suddenly he cried….I won’t forget that moment forever…

Kakak
I was still small, but I still remember…I fell asleep in Mama’s room….Kakak carried me so gently to the other room….

Lop
He picked me up from school using Papa’s van, our cat was in that van. When I got into the van, I held the cat on my lap…on our way home, Lop asked me to let the cat go…I was totally mental and opened the van’s door to release the cat while the van was still moving, then Lop shouted and asked me to quickly close the door because what he meant was just to get the cat off my lap!

Kakchik
That unforgettable night when she made Papa cried…it was too intense such that I cried the whole night….but then I knew that what she did was totally because of her true love to Thomas…

Kuadik
The day she got married….I was so overwhelmed…I wanted to do so much but I didn’t do that much as I got home from UK that night before the big day. I only slept an hour or so, preparing for a speech, but the wedding day was so jumbled up and disorganised such that there was no speech at all. I had to do something for her, so I made a total fool of myself and sang a song to her instead..the Saloma song…but luckily most of the guests had left…

Kuzan
I was so proud of my cute litter brother, when he came to SEMSAS, I showed off and brought him to the classroom…everyone in the class adored him!

To everyone back home….I want you to know that I love you all so much…


Where is it?

Where’s my confidence?

That confidence that I once possessed?

That brought me once that far…

That one time gave me strength to do whatever to achieve what I wanted to achieve?

Have I totally lost it?

can I ever reclaim it?


Mak Aii hensemnyer

Aku ni selalu terlupa beruntungnya aku….

...rupanya cun giler Am ni….

....kekekeke…

...ada tak agaknya org jealous biler tengok Am yang cun ni ialah suami aku ….aku yg hidung kemek dan gigi berlapis-lapis ni?

Tak caya Am hensem?

Cuba tgk gambo ni…

Am Hensem

This is one of the best photos of him…


Redha

Aku tak pernah putus daripada berdoa utk kedua ibu bapa kami, Mama, Mama Kuantan, Papa, arwah Abah….

Aku harap2 sangat Mama dan Papa redha dengan aku….dengan apa yang aku buat sekarang ni…....duduk jauh daripada mereka..carik rezeki di sini…carik pengalaman…belajar hidup susah…aku tahu, masa makin lama makin berlalu, mereka makin lama makin tua…tapi aku sentiasa berdoa agar mereka dipanjangkan umur, kami berdua dipanjangkan umur, supaya kami dapat membalas budi mereka….walaupun kecik sebesar zarah kalau nak dibandingkan dengan pengorbanan mereka….banyak yang aku nak buat…bawak mama ngan papa gi haji, operate mata papa, belikan rumah, bawak mama ngan papa jalan ke sini…hadiahkan cucu…

..aku harap sangat aku sentiasa dapat peluang bantu kirimkan duit kepada ibu bapa kami sampai bila-bila…

....aku harap sgt aku jadik anak yang baik utk Mama dan Papa….

...aku harap sangat utk sentiasa jaga tutur kata, tak meninggikan suara, jaga hati mereka….

Ya Allah jadikanlah aku anak yang taat ya Allah…..

..jangan jadikan aku anak yang derhaka….

..Tolonglah kami agar kami dapat bantu kedua ibu bapa kami…

..tapi bila Kau kurniakan kesenangan kepada kami, janganlah pula Kau lalaikan kami daripada kewajipan kami….


July 05, 2007

Amboi sedapnya pulut durian

Terubat rindu makan pulut durian…

Terima kasih Abg Bob!Durian mangkau pun, jadiklah…

..nasib baik Kak Yong power buat masak air…..power gilerrrrr…....

Sepanjang makan pulut durian kat umah Abg Bob, teringat kat Mama, sebab Mama tau itu favourite aku….malam aku tido tetiba aku rindu giler kat Mama, sampai menangis tak ingat nyer….

Yelah…bila aku landing je kat Mesia, dah sampai umah, Mama siap kasik aku makan pulut durian, dia simpan siap2 durian, pulut, santan, bila aku sampai…terus makan!!!


Apa nak jadik…jadiklah…

Aku dah tak buat keje sekolah…dah stop..

Dah terlalu lama aku stress…

31 Julai ni patutnya deadline hanto thesis…tapi tak siap pun…

Macam bagus sangat Warwick….sebenarnya berlagak giler…sebenarnya tak ambik kisah pasal masalah aku…gi jumpa Senior Tutor, ingat macam faham, tapi sebenarnya tak….Tokwan…lagilah…

...aku dah tak daya….

...Hmm…lantaklah…

...sebenonya bukannya give up…tapi nak try to move on…

..sebab dah terlalu lama aku menanggung ke’saiko’an yang teramat sangat….

..hmm…setakat ni org lain tayah faham pun takpelah….nak cakap apa pun mampus deranglah….

....Allah tahu….

...Am tahu….

....dah….cukup…


June 29, 2007

400

..keping suratkhabar…

...Aku ngan Am kene hantar kat umah orang..

..takpe….aku redha…kami redha…memang kaki aku sakit, nak mengusung suratkhabar…badan aku sakit, memang terasa badan ni dah tak sekuat dulu…kaki aku ni tak sekuat dulu…

....tapi bila terkenangkan org lain kerja lebih teruk dari aku demi sesuap nasi, org di Madagascar korek tanah sampai 20 meter lebih nak cari Saphire, utk hidup…org Afrika jalan berpuluh-puluh kilometer ulang-alik carik air untuk hidup….tak terbanding langsung dengan apa yg aku buat…tak patut aku mengeluh…

Am kerja 12 jam kat kilang, kesian dia…dia penat sangatlah tadi tu tak dpt nak sambung hanto suratkhabar…takpe, aku yg patut buat…esok aku boleh jalan slow-slow…take my time…

Ya Allah kabulkanlah permintaan kami, agar Am dapat sambung belajar…aku dapat lepas dari mimpi ngeri kat Warwick…dan mulakan hidup baru….


June 27, 2007

Thanks Zaimah!

Follow-up to Milo from Aisha a.k.a Kuyan

for the Milo!

Masa tulis pasal Milo ni memang tengah kemaruk…ntah memenda tah tulis…tapi tak sangka Zaimah sudi pulak poskan Milo…

Thanks bebanyak teringat kat kita and Am…

Rindu nyer time kat Claycroft dulu…


December 2019

Mo Tu We Th Fr Sa Su
Nov |  Today  |
                  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31               

Search this blog

Most recent comments

  • oh, hensem nye, jehan miskin!!!!!!! Tahniah!!!!!!!!! 4 meetin jehan…......... by Arysha on this entry
  • i love this song too…thankz for the translate…i can;t do that!! by nuraini on this entry
  • Saya sokong apa yang telah Najmil Faiz lakukan. Bukan senang seorang yang dapat Gred 3 dalam SPM unt… by Tengku on this entry
  • Aiseh kak liza..malu la saya..hehehehhe by Bibi on this entry
  • isk rindu gak laa kat kak rose sapekate xwinduuuuuu… kak kuyan saya dah lame meninggalkan power sy… by apis585 on this entry

Blog archive

Loading…
RSS2.0 Atom
Not signed in
Sign in

Powered by BlogBuilder
© MMXIX